به گزارش خبرنگار مهر، قباد افشار در نشستی خبری با اعلام این خبر که سامانه ۱۳۱ ویژه ارتباطات مردمی برای حفاظت از اراضی کشاورزی از امروز به طور رسمی راهاندازی شد، اظهارداشت: مردم میتوانند از طریق تماس با این سامانه، گزارشات مربوط به تغییر کاربری، زمینخواری، بایر بودن زمین و ... را به ما گزارش کنند، ضمن اینکه اگر مردم مشاورهای در مورد خرید زمین داشته باشند، کارشناسان ما آنان را راهنمایی خواهند کرد.
وی با بیان اینکه این سامانه هماکنون در ۱۴ استان کشور راهاندازی شده است، گفت: ظرف یکی دو هفته آینده سامانه ۱۳۱ در سراسر کشور راهاندازی میشود، همچنین کارشناسان ما کلیه تماسهای مردمی را رصد خواهند کرد.
رئیس سازمان امور اراضی کشور با بیان اینکه وقتی گزارشی مبنی بر تغییر کاربری یا زمینخواری از طریق سامانه ۱۳۱ به مراکز ما برسد، این مراکز ملزم هستند این مساله را به نزدیکترین گشت سازمان اطلاعرسانی کنند. گشت مذکور نیز موظف است موضوع را از نزدیک، بررسی و نتیجه آن را به ما گزارش کند.
افشار در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه هزینه تماس با ۱۳۱ بر عهده دولت خواهد بود یا مردم؟ گفت: ظرف ۳-۲ ماه آینده در مورد این مساله تصمیم میگیریم اما رویکرد ما این است که هزینههای تماس برای مردم رایگان و بر عهده دولت باشد اما هنوز چنین اتفاقی رخ نداده است.
وی با اشاره به مصوبه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی مبنی بر تشکیل کارگروه فراقوهای مبارزه با زمینخواری، گفت: رئیس این کارگروه، وزیر جهادکشاورزی و دبیری آن بر عهده سازمان امور اراضی کشور است که در این راستا ما اقدام به تشکیل کمیتههای تخصصی کردهایم.
رئیس سازمان امور اراضی کشور اضافه کرد: همچنین هماهنگی بین یگانهای حفاظت دستگاههای مختلف از جمله سازمان محیطزیست، وزارت راه و شهرسازی، سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری و سازمان امور اراضی انجام شده که براساس آخرین مذاکرات، ما در تدوین تفاهمنامهای هستیم که یگانهای مذکور با یکدیگر هماهنگ باشند و حوزه یکدیگر را نیز پوشش دهند. به عنوان مثال، اگر یگان سازمان امور اراضی با پدیده تخریب محیطزیستی روبرو شد، آن را به یگان مربوطه اعلام کند.
ارسال ۱۵ هزار پرونده تغییر کاربری غیرمجاز به قوه قضائیه
افشار با اشاره به اینکه سال گذشته نزدیک به ۱۵ هزار پرونده تغییر کاربری غیرمجاز (حدود ۸ هزار هکتار) در کشور تشکیل و به مقامات قضایی ارسال شده است، اضافه کرد: در نوروز سال جاری نیز نزدیک به سه هزار مورد تخلف شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه ۳۰۰ اکیپ جدید گشتهای مقابله با تغییر کاربری اراضی کشاورزی امسال در کشور ایجاد میشود، افزود: در گذشته میزان شناسایی تخلفات تغییر کاربری اراضی کمتر از ۵۰ درصد بوده و بخش زیادی از این تخلفات شناسایی نمیشده است، اما با استقرار گشتهای مقابله با تغییر کاربری، شناسایی تخلفات ۵۰ درصد افزایش یافته و هماکنون ما حدوداً بیش از ۸۰ درصد تخلفات را شناسایی میکنیم.
رئیس سازمان امور اراضی کشور ادامه داد: سال گذشته قوه قضاییه برای بیش از ۷۰ درصد پروندههایی که ما برای آنها ارسال کردیم، حکم صادر کرده است، همچنین حجم زیادی پرونده وجود دارد که تخلفات آنها در آغاز شکلگیری شناسایی شده و ما مانع انجام این تخلفات شدهایم.
افشار تصریح کرد: ظرف ۳-۲ سال اخیر موردی پیش نیامده است که کسی تغییر کاربری جدید بدهد و موفق به ادامه دادن این کار شود.
وی با اشاره به طرحهای هادی روستایی نیز اظهار داشت: در این بحث زمین کشاورزی را داخل طرح قرار میدادند و آن را از شمول قوانین ما خارج میساختند که براساس تفاهمنامه ما و بنیاد مسکن طی سال گذشته، الحاق جدید به روستاها صفر شده و ما در حال بازنگری هستیم تا زمینهایی را که به شکل نادرست الحاق شدهاند، پس بگیریم. البته لازم به ذکر است که برای روستاییان ساکن روستا چنین محدودیتی وجود ندارد اما آنها نیز باید برای دریافت مجوز اقدام کنند.
تغییر کاربری شالیزارهای شمال خیانت است
رئیس سازمان امور اراضی کشور با بیان اینکه تغییر کاربری شالیزارهای شمال کشور خیانت است، گفت: برخی در شمال کشور شالیزارهایی که بسیار برای کشور باارزش هستند را به بافت روستا الحاق میکنند که در آنجا ویلاسازی کنند، همچنین زمینهای کشاورزی که در کنار روستا یا کنار شهر قرار دارند را خریداری میکنند تا آنها را الحاق کرده و مورد تغییر کاربری قرار دهند.
۱۷۷ مجوز غیرقانونی دستگاههای دولتی به اشخاص
افشار با بیان اینکه در این زمینه بیش از ۱۷۷ پرونده مربوط به مجوزهای خلاف قانونی است که دستگاههای دولتی به اشخاص دادهاند، در مورد تخلف تعاونی مسکن یکی از معاونتهای صدا و سیما گفت: در این بحث تعاونی مذکور مجوزی را برای ساخت و ساز در عباسآباد مازندران دریافت کرده که براساس مجوز، قرار بوده در این مکان ۲۰ درصد ساخت و ساز انجام دهند اما اقدام به ساخت و ساز ۸۰ درصد آن کرده است.
تخریب ویلای یک چهره سرشناس ورزشی
وی با اشاره به اینکه موضوع تخلف استاندار اسبق تهران همچنان در دست پیگیری است، افزود: هفته قبل ما در کرج اقدام به تخریب ویلای یکی از چهرههای ورزشی کردیم که به شکل غیرقانونی ساخته شده بود.
رئیس سازمان امور اراضی کشور، تراکم جمعیت در هر هکتار در شمال کشور زیر ۱۰۰ نفر است، اضافه کرد: متوسط تراکم جمعیت در هر هکتار در شمال کشور کمتر از ۵۰ نفر است. ما در شمال کشور باید گسترش سطح شهر را محدود کنیم و توسعه عمودی شهرها را در نظر داشته باشیم.
افشار با بیان اینکه تنها راه حفاظت از اراضی کشاورزی در شمال، توسعه عمودی شهرها و جلوگیری از توسعه سطح است، اظهار داشت: این در حالی است که ویلاسازی در شمال هزینه کمتری از برجسازی دارد و در این راستا ما به شورای عالی شهرسازی پیشنهاد کردهایم که توسعه عمودی شهرهای شمالی مدنظر قرار بگیرد، ضمن اینکه ضرورت دارد ما به مردم شمال کشور برای جلوگیری از تحویل زمینهای کشاورزی یارانه بدهیم.
وی با بیان اینکه ۳.۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در حریم شهرها و حاشیه روستاها در معرض تخریب و تغییر کاربری قرار دارند، گفت: عدم اجرای طرح جامع آمایش سرزمین از چالشهای پیشروی ماست.
رئیس سازمان امور اراضی کشور ادامه داد: به عنوان مثال مطالعهای در کشور انجام نشده که استقرار صنایع باید در کجا انجام شود و این کارخانجات ذوبآهن و فولاد در استان اصفهان که جزو مناطق بسیار کم آب کشور بوده، اقدامی اشتباه است، همچنین فولاد صنعتی بسیار آببَر است و باید در جنوب کشور این احداث انجام میشد.
افشار در مورد بحث بایر ماندن زمینهای کشاورزی نیز اظهار داشت: اگر کسی بدون عذر موجه، زمین کشاورزی خود را پنج سال رها کند و اقدام به کشت در این زمین نکند، براساس قانون ما حق داریم سند این زمین را باطل کنیم؛ بدین ترتیب که از سال دوم به فرد در این زمینه اخطار داده میشود و در نهایت در سال پنجم اخطار و ابطال سند انجام میگیرد و زمین به شخص دیگری واگذار میشود، ضمن اینکه شخصی که زمین را دریافت میکند، باید حتما در این زمین اقدام به فعالیت کشاورزی کند.
وی ادامه داد: پیشبینی ما این است که زمینهایی که در حال حاضر کشت نمیشوند، مساحتی حدود ۴ میلیون هکتار دارند که به طور طبیعی دو تا ۲.۵ میلیون هکتار میتواند به این شکل باشد، اما یک تا ۱.۵ میلیون هکتار از این زمینها بایر هستند و ما به دنبال این هستیم که این زمینها به چرخه تولید برگردند.
رئیس سازمان امور اراضی کشور با بیان اینکه حدود ۱۰ تا ۱۱ درصد از مساحت کل کشور برای کشاورزی مناسب است، افزود: حدود ۹ درصد از این میزان مورد کشت قرار میگیرد و بنابراین سالانه کمتر از ۱۰ درصد مساحت کل کشور در چرخه تولید کشاورزی قرار دارد.
افشار، خرد شدن اراضی کشاورزی را از دیگر چالشهای پیشروی سازمان عنوان کرد و گفت: خُرد شدن اراضی، تولید اقتصادی را از بین میبرد.
نظر شما